Valtioneuvoston uudet suositukset koronavirusepidemian aikana

25.05.2020

Suomessa on koronaviruksen aiheuttaman epidemian vuoksi eletty kevät poikkeusoloissa. Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja hidastamiseksi sekä riskiryhmien suojelemiseksi on jouduttu ottamaan käyttöön Suomen valtioneuvoston ohjaamana rajoitustoimia.

Rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen parantumisen seurauksena epidemian kasvu on pysähtynyt. Kevään aikana koronanäytteenottoa on lisätty runsaasti ja näin on ollut mahdollista yhä nopeammin jäljittää, eristää ja hoitaa todetut koronavirustartunnan saaneet henkilöt. Nykytilanteessa on päästy osittain purkamaan rajoitustoimia, vaikka poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä epidemian suhteen on suvantovaihe, mutta edelleen on riskinä, että tautitapaukset lähtevät uudelleen lisääntymään.

Toukokuussa peruskoulu ja varhaiskasvatus ovat siirtyneet takaisin lähiopetukseen ja kesäkuun alusta alkaen mm. kuntien museot, kirjastot, harrastustilat, uimahallit sekä muut urheilutilat voidaan avata. Kokoontumisrajoituksia lievennetään siten, että henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä nostetaan enintään 50 henkilöön. Etätyötä suositellaan jatkamaan edelleen mahdollisuuksien mukaan kesän yli.

Yli 70-vuotiaat ja muut riskiryhmiin kuuluvat voivat sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavampaan taudinkuvaan ja tästä syystä valtioneuvosto kehottaa heitä edelleen välttämään fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa, että yli 70-vuotiaiden suositellaan käyttämään omaa harkintaansa fyysisten kontaktien välttämisessä.

Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi. Asumispalveluyksiköissä on kehitetty uusia toimintatapoja asukkaiden ja läheisten yhteydenpitoa varten. Läheiset voivat olla toisiinsa yhteydessä esimerkiksi kuvapuheluin ja tapaamiset ulkona voidaan järjestää turvavälejä ja muita varotoimia noudattamalla. Vierailulle pääsevät myös kriittisesti sairaiden tai saattohoidossa olevien läheiset.

Kaikissa kohtaamisissa tulee edelleen huolehtia turvaväleistä ja jatkaa hyvän käsi- ja yskimishygienian noudattamista. Hengitystieoireiden ilmaantuessa tulee jäädä kotiin ja olla välittömästi yhteydessä terveysasemalle, jotta voidaan arvioida tarve koronavirusnäytteen otolle.

Alavudella 25.5.2020

Karoliina Liski
Johtava lääkäri
Kuusiolinna Terveys

Erkki Kesti
Hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä