Toimi näin, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

20.03.2020

Keräsimme yhteenvedon toimintaohjeista, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai kärsit hengitystieinfektiosta.

Jos mahdollista, tee koronaviruskysely verkossa

Omaolo.fi
Suomessa on otettu käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä verkkopalvelu Omaolo.fi. Oirearvion lisäksi palvelusta saa luotettavaa ja ajantasaista informaatiota koronaviruksesta. Palvelusta on mahdollista saada sähköinen hoidontarpeen arviointi, jonka perusteella tehdään tarvittava ohjaus hoitoon, jos ihmisellä on epäily koronavirustartunnasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ollut toteuttamassa Omaolo-verkkopalvelua.

Terveyskylän koronabotti
Koronabotti on internetissä oleva kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä. Koronabotin on tuottanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Koronabotti ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa.

Valtakunnallinen koronavirus-puhelinpalvelu

Valtakunnallisesta koronavirus-puhelinpalvelusta saat yleistä tietoa koronaviruksesta puh.0295 535 535ja chatissa. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15. Chat-ikkuna on käytössä tällä sivulla, kun asiakaspalvelijat ovat vastaamassa kysymyksiin. Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitsenumeroon 050902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Jos oireesi ovat lieviä – jää kotiin

Valtaosa koronavirukseen sairastuneista toipuu viikon kotilevolla, tarvitsematta lääkärin hoitoa. Oireita voi tarvittaessa lieventää kipu- ja särkylääkkeillä.

Jos oireesi vaativat hoitoa

Jos et selviä kotihoidolla, voit soittaa Alavuden kiirevastaanotolle klo 7.30-22.00 kiirevastaanoton numeroon puh. 06 2525 7612. Muina aikoina voit olla yhteydessä päivystykseen puh. 116117. Hoitoa ja lääkärin arviota vaativia ylähengitystieinfektion oireita ovat heikentynyt yleistila, selkeästi pitkittynyt kuumeilu ja hengenahdistus. Hätätapauksissa soita 112.

Kaikki hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan Alavuden terveysasemalla – soita aina ensin

Kaikki Kuusiolinnan alueen hengitystieoireiset potilaat, jotka tarvitsevat päivystävän sairaanhoitajan tai lääkärin arviota, ohjataan hengitystieinfektiopoliklinikalle Alavuden terveysasemalle. Muilla terveysasemilla ei hoideta hengitystieoirepotilaita.

Soita aina ensin Alavuden kiirevastaanotolle, puh. 06 2525 7612 (klo 7.30-22.00) ja muina aikoina päivystysapunumeroon 116117, saat puhelimitse ohjeet, kuinka sinun tulee toimia.

Potilaalle varataan aika hengitystieinfektiopoliklinikalle, mutta potilaita palvellaan aina kiireellisyysjärjestyksessä.

Ajanvaraus sähköisen ajanvarauspalvelun Hyvis.fi:n kautta ei toistaiseksi ole mahdollista.

Hyvällä käsi- ja yskimishygienialla, sekä välttämällä matkustamista ja kaikkia ei-välttämättömiä sosiaalisia kontakteja voimme hidastaa koronavirusepidemiaa ja suojella koronaviruksen riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä.

Alavudella 20.3.2020

Karoliina Liski
Johtava lääkäri
Kuusiolinna Terveys

Erkki Kesti
Hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä