Puhelut alueemme yli 70-vuotiaille meneillään

08.05.2020

KuusSoTe ja Kuusiolinna Terveys ovat aloittaneet pääsiäisen jälkeen puhelut yli 70-vuotiaille koko Kuusiokuntien alueen asukkaille.  Puhelut soitetaan vain sellaisille henkilöille, jotka eivät ole tehostetun palveluasumisen, omaishoidon tai kotihoidon palveluiden piirissä. Puheluissa on kartoitettu kotona pärjäämistä  sekä ohjattu ja neuvottu tarvittavien palveluiden pariin. Puhelut on aloitettu vanhimmista ikäluokista.

Soitettu 1 300 puhelua

Alueellamme on kaiken kaikkiaan yli 70-vuotiaita 5184, ja heistä kohderyhmään kuuluvia on 4084.

Alavudella yli 70-vuotiaita kohderyhmään kuuluvia on 1876 (näistä soitettu 600:lle), Kuortaneella 673 (soitettu 236:lle), Soinissa 356 (soitettu 120:lle) ja Ähtärissä 1119 (soitettu 330:lle).

Suluissa olevat luvut ovat yli 80-vuotiaille soitettuja puheluita, joista aloitettiin. Lähes kaikki alueemme yli 80-vuotiaat on tavoitettu 5.5.2020 mennessä. Puheluja jatketaan nyt 70–79 vuotiaille.

Toiminta

Sedu Ähtärin toimipisteen kahdeksan lähihoitajaopiskelijaa aloittivat soittokierroksen pääsiäisen jälkeen. Heidän puhelunsa tulevat numerosta 06 2525 3000, joka ilmoitettiin tiedotuksessakin.

Pian huomattiin, että tarvitaan lisää soittajia, sillä puhelujen kestot vaihtelivat ja haluttiin antaa aikaa rauhalliseen keskusteluun, johon oli tarvetta. Alavuden kaupungilta ja KuusSoTelta saatiin lisää soittajia kaksitoista henkeä, mutta heidän puhelunsa tulivat heidän omista työpuhelimistaan, joten numero on eri kuin ilmoituksessa annettu. Soittaja esittelee aina ensin itsensä ja kertoo soittavansa KuusSoTesta.

Korostimme tiedotteessamme ettei puheluissa kysytä pankin tilinumeroita tai muuta vastaavaa ja annetut tiedot pysyvät luottamuksellisena.

Toiminnan organisoinnista vastaa Kuusiolinna Terveyden palveluohjaaja Hilkka Palomäki Soinista.
– Tavoitteenamme oli, että kohderyhmän kaikki yli 80-vuotiaat olisi tavoitettu huhtikuun loppuun mennessä ja se lähes toteutui, iloitsi Hilkka Palomäki.

Palaute

”On hienoa, että meistä pidetään huolta, ei minulla ole mitään hätää, naapurit ja omaiset auttavat, eletään päivä kerrallaan, ulkoillaan paljon, tilaamme ruokaa kaupasta ja lääkkeet toimitetaan apteekista, pesemme kätemme usein ohjeen mukaan, en ole yksinäinen, kaipaan vain lapsiani ja lapsenlapsiani, soittelen ystävilleni.”

Palaute oli erittäin positiivista ja ohjeita ja suosituksia on noudatettu hyvin. Kaikista vastauksista huomasi, mitä maalaispitäjien yhteisöllisyys ja huolenpito toisista tarkoittaa.

Jos henkilöllä oli ongelmia, palveluohjaaja on yhteydessä henkilöön mahdollisimman pian kartoittaakseen tilanteen. Palveluohjaajien yhteystiedot löytyvät Kuusiolinna Terveyden sivuilta.