Kevään allergiakausi alkamassa

30.03.2020

Siitepölykausi on alkamassa tavanomaista aikaisemmin. Siitepölyallergian oireita ovat esimerkiksi vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet.

Useimmilla siitepölyallergisilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Myös atooppinen ihottuma saattaa pahentua. Siitepölykauteen kannattaa varautua hankkimalla tarvittavat allergialääkkeet kotiin ajoissa.

Oireiden hoito

Allergiaoireita voi helpottaa apteekista ilman reseptiä saatavilla allergialääkkeillä. Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan.

Antihistamiinit vähentävät allergiaoireita ja niiden lisäksi suositellaan kortisonipohjaisia nenäsuihkeita nenäoireiden hoitoon.

Nenäsuihkeiden käyttö kannattaa aloittaa jo muutamaa viikkoa ennen allergiakauden alkua, sillä kortisonin vaikutus alkaa hitaasti. Nenäsuihketta tulisi käyttää ainakin muutama viikko säännöllisesti.

Silmäoireiden lievitystä voidaan tehostaa silmätipoin; Osa allergiaan käytettävistä silmätipoista vaatii lääkärin tekemän lääkemääräyksen.

Jos allergialääkereseptisi vaatii uusimista, ota pikaisesti yhteyttä terveysasemallesi, jotta lääkeresepti ehditään uudistamaan ja ehdit hankkimaan lääkkeet ennen Etelä-Pohjanmaalla alkavaa koronavirusepidemiaa. Näin voimme keskittää terveydenhuollon voimavarat epidemian tullessa akuutisti koronavirukseen sairastuneiden potilaiden hoitoon.

Alavudella 30.3.2020

Karoliina Liski
Johtava lääkäri
Kuusiolinna Terveys

Erkki Kesti
Hallintoylilääkäri
Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymä